Aromatyczny schab pieczony w rękawie. Odkryj mój sposób na soczyste mięso idealne nie tylko na święta

Dodano:
Pieczony schab Źródło: Shutterstock
Schab z ziołami pieczony w rękawie to król świątecznego stołu. Przygotuj mięso według mojego przepisu, a zachwycisz się jego soczystością i aromatem.

Pieczony schab to tradycyjny składnik bożonarodzeniowego menu. Pieczony w towarzystwie ziół zyskuje wyjątkowego aromatu. Zaproś króla polskich mięs do świątecznego stołu.

Jak przygotować pieczony schab w ziołach?

Przygotowanie świątecznego schabu zacznij od wyboru mięsa. Idealny będzie duży kawałek bez kości z odrobiną tłuszczu wokół. Tłuszcz w czasie pieczenia się wytopi i nawilży mięso. Mój patent na soczysty schab to dodatek masła i bulionu. Wkładam je zawsze do rękawa i tak piekę mięso.

Schab w ziołach znakomicie się komponuje z ziemniakami, różnego rodzaju kluskami i kaszą jęczmienną. Idealnym towarzystwem są do niego świąteczne sosy, np. kurkowy czy śliwkowy. Schab w ziołach znakomicie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Porada: po upieczeniu mięso powinno chwilę odpocząć. Po wyjęciu z piekarnika, pozwól mięsu odetchnąć przez kilka minut, aby soki rozprowadziły się równomiernie.

Przepis: Schab w ziołach pieczony w rękawie

Schab z dodatkiem ziół. Dzięki dodatkowi masła i bulionu mięso będzie wyjątkowo soczyste.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
40 min.
Czas gotowania
1 godz. 30 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
400 w każdej porcji

Składniki

  • 1,5 kg schabu wieprzowego bez kości
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka bulionu warzywnego

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie warzywCebulę obierz, pokrój w pióra lub półplasterki. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę.
  2. Przygotowanie mięsaSchab dokładnie opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj schab solą, pieprzem, czosnkiem, majerankiem, tymiankiem, rozmarynem oraz papryką. Schab odstaw na minimum 30 minut, aby przyprawy się dobrze się wchłonęły.
  3. Przygotowanie rękawaWłóż przygotowane mięso do rękawa do pieczenia. Dodaj cebulę i kawałki masła, a następnie wlej do rękawa szklankę bulionu. Zawiąż rękaw na obu końcach i umieść mięso w naczyniu żaroodpornym.
  4. Pieczenie mięsaSchab piecz w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 1,5 godziny. Po upływie godziny sprawdź mięso. Jeśli chcesz, aby miało ładniejszą, lekko zrumienioną skórkę, możesz rozciąć rękaw na ostatnie 15 minut pieczenia, aby mięso się zarumieniło.

Jakie zioła lubi pieczony schab?

Do schabu wieprzowego możesz używać różnych ziół. Lubię schab w nieco prowansalskiej odsłonie, dlatego łączę klasyczny majeranek z tymiankiem, rozmarynem i papryką. Piekłam także wersję z mieszanką ziół prowansalskich i smakowała równie wyśmienicie. Możesz jednak poeksperymentować i przyprawić, np. curry lub kardamonem, żeby nadać schabowi orientalnego charakteru.

Wskazówka: zioła świeże vs. suszone. Jeśli używasz świeżych ziół, pamiętaj, że ich aromat jest nieco łagodniejszy niż ziół suszonych. Możesz także dodać gałązki świeżych ziół do rękawa w trakcie pieczenia, np. rozmaryn czy tymianek.

Co warto wiedzieć o pieczeniu w rękawie?

Pieczenie w rękawie to świetny sposób na zachowanie wilgotności mięsa, ponieważ para, która powstaje w zamkniętym rękawie, nie pozwala na wysuszenie schabu. Co istotne, smak użytych przypraw i ziół nie ulatnia się, tylko intensyfikuje wewnątrz.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...